De EPC berekening (NEN 7120) wordt steeds belangrijker in het ontwerpproces, aangezien de eisen in het Bouwbesluit steeds hoger worden. Hierdoor is de EPC berekening geen toetsing meer enkel achteraf, maar een aspect die het gehele ontwerp sterkt beïnvloedt. Energiegebruik wordt bepaald door diverse aspecten zoals plaats, hoeveelheid en type ramen, isolatiewaarden van constructies, hoeveelheid verliesoppervlak en gebruiksoppervlak en typen klimaatsystemen. Al deze aspecten worden meegewogen in de EPC berekening.
Eisen Energieprestatiecoëfficiënt berekening
– Woonfuncties 0,4 / 1,3
– Overige gebruiksfuncties 0,7 – 1,8
Met de EPG wordt energieprestatie tussen gebouwen onderling vergeleken. Hierin worden referentiewaarden gehanteerd voor de maximale toegestane energiegebruik per vierkante meter. Daarna wordt de karakteristieke energiebehoefte van de gebruiksfunctie bepaald voor de volgende energiedragers:
– Verwarming
– Bevochtiging
– Ventilatoren
– Verlichting
– Koeling
– Ontvochtiging
– Warm tapwater
Naast de standaard (forfataire) rekenmethode, beschikken wij ook over de kennis om nauwkeuriger te rekenen. Wij voeren dan de specifieke warmteverliezen in, berekenen de exacte gebouwinstallatie met bijhorende rendementen en leveren kwaliteitsverklaringen aan. Door het nauwkeurig te rekenen, kan het betekenen dat minder installaties benodigd zijn zoals, zonnepanelen, zonnecollectoren, douche warmteterugwinning, etc. Ook al kost deze extra dienst meer geld voor het berekenen, maar deze kosten worden meer dan terugverdiend door het uitsparen van installaties.
Is de energieprestatiecoëffiënt al berekend, maar wenst u deze lager of nauwkeuriger berekend? Ook hierbij kunnen wij u helpen, wij nemen dan de bestaande gegevens over en voegen onze specialisme toe om zo beter uit te laten komen, met minder of andere voordeligere installaties. Wij beschikken namelijk over de kennis van de installaties, zodat wij de voordeligste oplossing aandragen voor uw gebouw.